2019. december 10., kedd

Vuk 38 éves lett


Talán sokakat meglepek ezzel, de lassacskán átlépi a negyedik X-et gyerekkori kedvencünk, Vuk. Pontosan 38 évvel ezelőtt - 1981. december 10-én - mutatta be a Magyar Televízió a Vuk-ot. A kis vörös az elmúlt közel négy évtizedben fantasztikus karriert futott be Magyarországon. Talán nincs is olyan korosztály, aki ne ismerné a nevét és ne csendülnének azonnal a fülébe a rajzfilm főcím dalának dallamai és sorai.

Nemzetközileg azonban korántsem aratott olyan sikert, amilyet méltán megérdemelt volna. Talán a kiválóan megkomponált magyar szöveget nem lehetett igazán jól lefordítani egyetlen nyelvre sem, talán más volt a baj. Olyan lehet ez, mint a Túró Rudi. Mi magyarok imádjuk, és nem igazán értjük, hogy a külföldiek miért vonogatják közömbösen a vállukat – hát, jó… udvariaskodás mellett -, amikor megkóstolják. Nos, szegény Vuk is hasonlóan járhatott, mert tudomásom szerint a Magyarországon kívül csak az Egyesült Államokban mutatták be – ott Vuk neve Vic lett, de azért Karak megmaradt Karaknak – mérsékelt sikerrel.



Az alkotók
Már az alapmű, Fekete István azonos című regénye is nagyszerű volt, amit olyan kiváló gárda írt forgatókönyvvé, mint Romhányi József, Dargay Attila – ő volt a rajzfilm rendezője is -, Imre István (Budai György mellett ő volt a társ producer), Tarbay Attila és maga a regény szerzője, Fekete István. Nem csoda, hogy remekmű született. Amihez persze kellett mindenki más is, a figurák megrajzolóitól, az operatőrön, a vágókon át a zeneszerzőig mindenkinek a munkája.

És itt érdemes megállni egy pillanatra. A főcímdal szövegét maga a mester, Szenes Iván írta, míg a zene Wolf Péter, Erkel Ferenc díjas zeneszerző alkotása. Amit még azzal is tetézett, hogy az akkor mindössze hét éves lánya Wolf Kati énekelte el.

 



A szereplők
Ám a rendező Dargay Attila biztosra ment, így a Vuk rajzfilm figuráinak olyan sztárszínészek adták a hangjukat, hogy csak néhányukat említsem, mint Csákányi László, Szabó Gyula, Pogány Judit, Bitskey Tibor (ő volt a mesélő), Zenthe Ferenc, Haumann Péter, Benedek Miklós, Bodrogi Gyula és Koltai Róbert.




És minden fantasztikus volt. A zene, a szinkron, a rajzok, minden. Hogy mennyire időtálló alkotás a kis Vuk története, azt jól mutatja, hogy az elmúlt évtizedek alatt sikere egy pillanatra sem halványult. Talán ezért is volt az, hogy 2017-ben digitalizálták, hogy még sok – sok felnövekvő nemzedék örvendezhessen Vuk furfangos kalandjain.

Isten éltessen kis Vuk! Mindent köszönünk!

(fotók: wikipedia.org, cultura.hu, mesekincstar.hu, pinterest.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése