2019. december 8., vasárnap

Egy fekete hétfő volt – 1980. decembere 8-án egy merénylő lelőtte John Lennont


Egy szürke, decemberi hétfő volt. John Lennon, a Beatles világhírű énekes - dalszerzője pedig egy fotózáson vett részt a feleségével – szerelmével – Yoko Onóval. A Rolling Stone magazin szintén világhírű fotósának Annie Leibovitznak a kamerája előtt szinte mindent megtettek mind a ketten, amit a fotós kért. Ekkor készült el a leghíresebb képük is, amelyen John Lennon anyaszült meztelenül öleli át a szintén meztelen Yoko Onot. A zseniális fotós pedig elkapta azt a pillanatot, amely a kettejüket összekötő láthatatlan köteléket is a nagyközönség elé tárta. A fotó pedig – sajnos már John Lennon halála után - a fotós ígérete szerint a Rolling Stone magazin címlapjára került és bevonult a fotó történelembe. A házaspár aztán hazament és készülődött a stúdióba, ahol Lennon új dalát akarták felvenni.



A gyilkos
Mindeközben Lennon későbbi gyilkosa, Mark David Chapman kijelentkezett a szállodájából és elindult a Dakota ház – John és Yoko lakhelye – felé. A pisztolyt – egy 38-as revolvert – egy kartonlappal takarta el a zsebében, nehogy véletlenül valaki megláthassa. Fura figura volt. Betegesen rajongott John Lennonért. Hogy mennyire így volt, azt jól mutatja, hogy magával vitte az előző nap vásárolt Lennon lemezt is. Útközben betért egy könyvesboltba és megvette Sallinger Zabhegyezőjét, aminek az első oldalára azt írta:”Ez az én hitvallásom”. Aztán a Dakota ház elé ment és várta John Lennont. Hogy jobban teljen az idő, olvasta Sallinger regényét, beszélgetett a portással és egy szintén a Lennon – Yoko Ono párost váró amatőr fotóssal. A fotósnak elmondta, hogy a tegnap vásárolt Lennon lemezt akarja dedikáltatni imádott zenészével. Amikor Lennon kilépett a házból, Chapman teljesen lefagyott, a fotós lökdöste Lennon elé, hogy aláírathassa a lemezét. John Lennon dedikálta a lemezt és elindultak Yoko Onoval a stúdióba. A fotós pedig megörökítette az aláírás pillanatát.



A gyilkosság
A stúdióban Lennonék felvették az új dalt és közben értesültek arról, hogy Lennon előző lemeze – a Double Fantasy – aranylemez lett. A felvétel után azonnal hazaindultak, hogy megünnepeljék az aranylemezt. A Dakota háznál Yoko szállt ki először, mert John Lennon a demókazettákkal és egy magnóval szöszmötölt, és csak azután szállt ki a kocsiból, hogy mindent összeszedett. Yoko közben elhalad a neki illedelmesen köszönő Chapman előtt és belépett a házba. Amikor John Lennon követni akarta, Chapman utána szólt: „Mr. Lennon”! John Lennon a hangra visszanézett, Chapman pedig öt lövést adott le rá 38-as pisztolyával. Egyet elvétett, de a másik négy eltalálta John Lennont.
A lövések hangjára szinte azonnal összeverődött egy kisebb fajta tömeg. Egy odaérkező pont az ott üldögélő és könyvet olvasó Chapmant kérdezte meg, hogy mi történt? A gyilkos teljes nyugalommal azt válaszolta, hogy: „Lelőttem John Lennont”, aztán olvasta tovább a Zabhegyezőt.




Külön érdekesség, hogy egyszer egy interjúban a haláláról kérdezték John Lennont, aki ezt válaszolta az akkor bizarrnak tűnő kérdésre: „Biztosan egy őrült fog kinyírni.”.

Chapman azóta többször is kérte a szabadlábra helyezését, de az amerikai hatóságok azt minden alkalommal – teljes joggal - megtagadták tőle.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése