2019. december 4., szerda

Isten óvja a királyt! - ma 63 éves Varga Miklós


Az igazi áttörést számára egy olyan előadás hozott, amelyen nem is láthatta őt a közönség. Igen, az István a királyról van szó. Az első előadásban a Királydombon (Budapest, Városliget) Istvánt Pelsőczy László jelenítette meg. Csakhogy a hangot Varga Miklós kölcsönözte a szerephez. Méghozzá fantasztikus sikerrel. Nem is csoda, hogy aztán 1990-ben, már ő maga volt jelen a színpadon István szerepében (persze a hangjával együtt). Mint ahogy később 2003-ban Csíksomlyón és 2015-ben a Városligetben is. Kevesen vannak ebben az országban, akik ne hallották volna az István a király valamelyik betétdalát Varga Miklós előadásában.



Geológusból énekes
Nem sokan tudják, de Varga Miklósnak négy fiú testvére van. Nyilván ez nagyban meghatározta a gyerekkorát, és valahonnan innen eredhet az a lendület is, ami a mai napig látható a színpadon. A középiskolában viszont egy sokkal nyugalmasabb szakirányt választott, és geológusnak tanult. Aztán innen a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán folytatta a tanulmányait és szerezet üzemgazdász diplomát. Nem sokat tudunk arról, hogy volt-e „civil munkája”, de nem is lényeges, mert művészként magas szintű produkciót adott nekünk minden alkalommal.




A színpad
Sokan Varga Miklóst „csak” énekesnek gondolják, pedig ennél sokkal több. Nyilván ez az olyan híres slágerei miatt van, mint az Európa. Ami azt illeti, a hangja tényleg kiváló, hiszen a nagy „F”-től a háromvonalas „C”-ig mindent kiénekel.
Csakhogy a zene mellett ott van a színház is, ahol rendszeresen fellép különböző darabokban. Persze, lehet mondani, hogy azok zenés darabok, ami igaz is. De mennyire más egy szerepet eljátszani, mint kiállni egy koncertre, és két órán keresztül szórakoztatni minket, hallgatókat. Szóval azt gondolom, nyugodtan írhatom úgy – időrendi sorrendben -, hogy rock zenész, énekes és színész.

Díjak
Élete során számos díjat kapott. A teljesség igénye nélkül néhány díja: EMeRTon díj, Budapest díj, Artis Jus díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje és a Világ Magyarságáért díj.

Család
Házas, felesége Fejes Erika, két ikergyermekük van, Vivien és Szabolcs. Varga Miklós a 60 éves születésnapi Syma (ma BOK) csarnokbeli koncertje óta már azt is tudjuk, hogy mind a ketten örökölték édesapjuk zene iránti tehetségét.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése