2019. december 12., csütörtök

Derrick főfelügyelő, a „nyomozó”, aki nem szerette a krimit


Horst Tappert – alias Derrick főfelügyelő – 2008. december 12-én hunyt el. Az ikonikus sorozatot, az általa alakított Derrcik főfelügyelőről nevezték el. Maga a sorozat 25 éven keresztül minden évben újabb  és újabb folytatásokkal került a televíziókba.




A sötét múlt
Horst Tappert egy állami alkalmazott fiaként látta meg a napvilágot, így aztán nem lehet különösebben csodálni, hogy katonaként – 1923-ban született - részt vett a II. Világháború harcaiban. Az azonban már igencsak beárnyékolja a múltját, hogy a Waffen SS egyik elitalakulatának a Totenkopf SS Páncéloshadosztálynak volt a katonája. Nos, az ő esetében valószínűleg ez nem csak egy sima besorozás volt, mivel eleinte a légvédelemnél szolgált és csak 1943-ban került át az SS egyik ikonikus alakulatához. Ezt erősíti meg az is, hogy halálát követően a lakásában megtalálták az általa gondosan őrzött  SS kitüntetéseket. Miután a kitüntetések előkerültek, a német történészek utánanéztek Horst Tappert múltjának és számos dokumentum is megerősítette náci kötődését. Ezt követően a Derrick sorozatot vetítő ZDF televízió úgy döntött – pedig rajzfilmet is készítettek a Derrickből -, hogy Tappert náci múltja miatt többé nem tűzi műsorra a sorozat epizódjait és a rajzfilmet sem.



A színészet
Horst Tappert eredetileg nem készült színésznek. Igazság szerint még csak ötlet szinten sem merült fel benne ez fiatal korában. Egészen addig, amíg a háborút követően el nem helyezkedett egy színháznál… könyvelőként. Talán ennek a hatására kezdett el érdeklődni a színészet iránt, ami abban is megnyilvánult, hogy 1946-ben beiratkozott egy színészképzésre is. Ahol olyan sikerrel szerepelt, hogy még abban az évben a színpadi debütálása is megvolt.

Ezt követően számos darabban játszott és televíziós produkciókban is szerepet kapott, de az igazi nagy áttörésre 20 évet kellett várnia. Ez 1966-ban történt, a három részes Die Gentlemen bitten zur Kasse című sorozat egyik főszerepében. Talán nem véletlen, de ez is egy bűnügyi sorozat volt, amiben egy felügyelőt – Perkins – játszott.

Talán ez volt az a szerep, amely aztán hét évvel később – 1973-ban - a ZDF Derrick sorozatának a címszerepéig repítette. A színészetet egy hosszú és gazdag pályafutást követően – ahogy előre megmondta – 75 éves korában hagyta abba. Azt követően, bár folyamatosan próbálkoztak nála, egyetlen ajánlatot sem fogadott el. A rossznyelvek szerint Derrick halálát a felesége követelte ki.
Ezt követően a vadászat, a horgászás, az olvasás és a TV nézés töltötte ki az idejét. Amikor azonban egy német újságíró rákérdezett, hogy mit olvas vagy néz, azt válaszolta, hogy krimit semmiképpen, mert nem szereti a detektív történeteket.




A magánélet
Nos, a feleségeket tekintve Derricnek – Tappertnek - bejött a három a magyar igazság mondás, hiszen harmadikra találta meg élete szerelmét. Ursula Pistolt 1953-ban vette feleségül és házasságuk szó szerint a sírig tartott.



Három gyermeke volt, a legidősebb Karin, akit két fiú, Ralph és Gary követett. Sajnálatosan élete során Garyt – aki építészként dolgozott – még élete során elvesztette, mert 52 évesen (2001-ben) szervi betegség következtében elhunyt.

A szenvedésből neki is bőven kijutott. Élete utolsó évtizedében súlyos cukorbeteg volt, ami aztán – legalábbis közvetetten – 2008. december 12-én a halálát is okozta.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése