2020. február 25., kedd

79 éves lenne George Harrison – a”Csendes Beatle”


„Úgy hagyta el a világot, ahogy élt: Bízva Istenben, nem félve a haláltól…”

A világ a Beatles zenekar szólógitárosaként ismerte meg, de persze ezt a születésekor még senki sem sejthette. Valójában nem is február 25-én született, hanem 10 perccel február 25-e előtt. Ő azonban egész életében 25-én ünnepelte a születésnapját.



Liverpoolban született, ahogy a híres csapat többi tagja is. Az általános iskolát és a gimnáziumot is itt végezte. Ez utóbbit is egy olyan intézményben, ahová többnyire a szegényebb rétegből íratták a gyermekeiket a szülők. Ahogy egyik iskolatársa emlékezett rá: „Szegény, keveset beszélő fiú volt, aki általában félrehúzódva ült egy csöndes sarokban”. Talán már akkor is olyan akkordok jártak a fejében, amelyekkel később meghódították a világot. Annyi azonban bizonyos, hogy volt egy másik, később még nála is híresebb iskolatársa, bizonyos Paul McCartney. A két fiú pedig a zene révén összebarátkozott és Paul ajánlotta be Georgot a Quarryman zenekarba, amelynek ő is tagja volt. Hogy ez miért fontos? Mert a banda basszusgitárosának – Stuart Sutcliffe – javaslatára az együttes nemsokára új nevet vett fel. Úgy hívták őket: The Beatles.



A virtuóz zseni
A két nagyágyú mellett talán kicsit kevesebb figyelem jutott George Harrisonnak. Azonban ez csak a látszat volt. Valójában a legtöbb esetben ő adta meg a végső Beatles hangzást Paul és John slágereinek. Paul McCartney mesélte egy televíziós műsorban, hogy amikor a stúdióban megmutatták a dalok alapjai az együttesnek, George azonnal olyan riffeket és szólamokat adott hozzájuk, amelyek megteremtették azt a felejthetetlen hangzást, ami a Beatlest jellemezte. Jó, ha most egy kicsit megállunk és elgondolkodunk George Harrison nagyságán. Mert olyan ember mondta ki ezeket a szavakat, aki a világ egyik legjobb zenésze…




















Persze George nem csak a zenéhez értett. Amikor még nem voltak 100%-ban profik, kitanulta a villanyszerelést és egy ideig dolgozott is villanyszerelőként. És ennek meg is lett a haszna. Ez adta az alapot ahhoz, hogy a saját házában egy kis stúdiót rendezzen be, ahol az együttes a demó felvételeit készítette.



Harrison az egyéniség
Mindegyik Beatle egyéniség volt, de George még közülük is kilógott különleges humorával és érdeklődési körével.

A humorára csak pár példa. Amikor egy magát viccesnek gondoló újságíró a hajviseletét firtatva megkérdezte, hogy hívják ezt a frizurát, George csak ennyit mondott: „Arthur”. És mindenki jót kacagott a felsült tollnokon. Egy másik okos kérdésre is frappáns választ adott. Mit csinálnak egy fellépés után a hotelben? George mélyen a kérdező szemébe nézett és ezt mondta: „Egy koncert után a hotelben? Hát korcsolyázunk!”

Ami talán ennél is furcsább, hogy a zenekar tagjai közül egyedül őt érdekelték a pénzügyek. Ő volt az egyetlen az együttesből, aki gyakran beszélgetett Brian Epstein menedzserrel a Beatles aktuális pénzügyi helyzetéről.

És még egy érdekesség. Azért hívták „Csendes Beatle”-nek, mert a sajtótájékoztatókon általában a háttérbe vonult és inkább csak figyelte a körülötte lévő embereket.




A változás – a meditáció nyugati szószólója
Az amerikai turné volt az, ahol George Harrison megváltozott. Egy barátja összehozta a híres indiai szitár művésszel Ravi Shankarral és George beleszeretett a szitárba. Ami aztán úgy folytatódott, hogy a mestertől szitáron kezdett el tanulni játszani.

Nem sokkal később egy bahamai útjuk során egy indiai hívő a reinkarnációról adott könyvet az együttesnek. Georget pedig nagyon megfogta a téma és egyre többet foglalkozott az indiai kultúrával és vallással.

Ezt követően pedig találkozott Maharisi Mahesh jógival és elkezdett meditálni. Sokan úgy tartják, hogy a nyugati világba a keleti filozófia és a meditáció meghonosításának az egyik úttörője és szószólója volt.




Az ember
George Harrison a zenében mindent elért, amit egy ember elérhet. Volt világsztár, dalszerző, producer és koncertszervező. És mindegyikben nagyot alkotott. 2004. március 15-én szólistaként beválasztották a Rock and Roll Hall of Fame-be.

Akkor sem tört meg, amikor tüdő és gégerákkal műtötték meg és az élete veszélyben forgott. Megőrizte szeretetét és emberségét. Végül a tüdőrák ölte meg és 58 évesen távozott az életből.
A halála után a két élő Beatles tag – az azóta már elhunyt Ringo Starr és a még szerencsére velünk lévő Paul McCartney – a fiával lépett fel egy közös koncerten a barátaival a Royal Albert Hallban, melynek bevételét egy jótékonysági szervezet kapta meg.

Életes során két felesége volt. Az első házassága Pattie Boyddal 11 évig tartott (1966- 1977). A második házassága Olivia Harrisonnal már haláláig (1978 – 2001). A második házasságából született a fia Dhani Harrison, aki követte apját és kiváló gitáros lett.

A halála után a családja kiadott egy közleményt, amely méltó volt George Harrison életéhez és a szeretethez, amely benne élt. „Úgy hagyta el a világot, ahogy élt: Bízva Istenben, nem félve a haláltól, nyugalomban, családja és barátai körében. Gyakran mondogatta, hogy: minden várhat, csak Isten keresése és egymás szeretete nem”.

Köszönjük George!

(fotók: wikipedia, youtube, pinterest, the beatles, paulemerymusic, jambese, ig.ft)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése