2020. február 11., kedd

A miniszoknya nagyasszonya

Mary Quant neve talán sokaknak nem mond semmit. Azonban tény, hogy a 92 éve született Mary Quant (asszony nevén Mary Plunket) volt az, aki az 1960-as években a miniszoknyát a divat varázslatos és vágyott ruhadarabjává tette. Amiért a férfiak az óta is hálásak neki.



A tanárcsemete
Annyi bizonyos, hogy bányászcsaládból származó tanár szülei – édesanyja Mildred G. Jones édesapja John H. Quant – a kis Mary születésekor nem is álmodták, hogy a lányuk az egész világ divatjára hatással lesz.

Mary a gimnáziumot Londonban végezte, és ezt követően rögtön beiratkozott a Goldsmith Művészeti Főiskolára. A művészeti diploma átvétele után különböző, a divattal kapcsolatos cégeknél dolgozott, de érezte, hogy egyik sem azt nyújtja számára, amire vágyott.





Az áttörés kezdete
Az 1953-as év igazi sorsfordító volt számára. Akkor találkozott ugyanis későbbi férjével és üzlettársával Alexander Plunket Greene-vel. Mondhatni szerelem volt, szinte első látásra. Amit az is bizonyít, hogy a pár még abban az évben össze is házasodott. Attól kezdve pedig közösen álmodták az álmot.

Ekkorra Mary már a fiatalok egyik kedvenc tervezője volt, bár ez az anyagi lehetőségein még egyáltalán nem látszott. Így aztán a férje mellé kellett még egy üzlettárs, akit meg is találtak a fotós – ügyvéd Archie McNair személyében.
















Az 1955-ben megnyitott első üzletüket – a Markham square és a King’s Road sarkán – 1957-ig még további kettő követte, de Mary nem volt elégedett ezzel. Mármint nem az üzletekkel, hanem az abban árult ruhákkal. Igaz, a többi butikhoz képest divatos és fiatalos volt az árukészletük – egy részét például az USA-ból importálták -, de Mary érezte, hogy hiányzik a bizonyos plusz, amivel tömegeket foghat meg.



Ezért a készletek feltöltése helyett elismert tervezőként úgy döntött, hogy a saját maga által tervezett ruhákat gyártatja le és azokkal tölti fel az üzletei készletét. És a terv az elképzelésénél is jobban bevált! Olyannyira, hogy 1966-ra már 18 beszállító dolgozott neki.





















A mini diadala
Az 1960-as évek aztán elhozták a mini őrületet, amit nagyrészben Quant-nak köszönhet a világ. Sokan úgy gondolják, ő találta fel a minit, de ez nem felel meg a valóságnak és ő soha sem állította ezt magáról. Azonban a miniszoknya név már a szakértők szerint is tőle származik. Tehát, ha magát a ruhadarabot nem is, de a nevet bizonnyal ő találta ki.




Amikor a miniről és erről a korszakról kérdezték, azt válaszolta, hogy kellett valami modernet, fiatalosat és egyszerűt tervezni a King’s Road lányainak. Valami olyat, amiben divatosak, mégis lezserek, és amiben könnyen mozoghatnak, akár ugrálhatnak is, mégis szexik lesznek benne. És amikor egy – egy új modelljével előjött, mindig azt hallotta, szuper, csak legyen egy kicsit még rövidebb!

És ha ehhez hozzávesszük, hogy ő volt az, aki a mini kollekciókhoz elkezdte a színes, mintás és különböző extravagáns harisnyákat is társítani, akkor mindenki számára világos lesz, hogy milyen hatással is volt Mary Quant a világ divatjára. Illetve, ha ma körülnézünk az utcán, akkor a múlt időt bátran jelen időre cserélhetjük, és azt mondhatjuk, milyen hatással van még ma is a divatra.




Amikor a divattervező autót tervez
Na, jó, kicsit csaltunk, mert nem autót, hanem egy ikonikus autónak a Mini-nek a belsejét tervezte meg. És ez is éppoly sikert aratott, mint az általa tervezett ruhák többsége.

A kis Mini-t igazi extravagáns, fiatalos és lendületes belsővel álmodta meg. Piros biztonsági övekkel, fekete – fehér csíkos ülésekkel, melyeket piros díszítés szegélyezett. Az ülések bal felső sarkában pedig minden autóban ott volt az aláírása is. Az aláírása rákerült a kormánykerékre és a motorház tetőre is. Ezért is hívták az autót Mini Quant-nak. Mindössze két színben készült: gyémánt fehér és sugár fekete fényezéssel.













Elismerések sokasága
Az első igazán komoly díjat 1963-ban nyerte el. Aztán 1966-ban a királynő kitüntette és „The Most Excellent Order of the British Empire” dámájává vált, ami a lovaggá ütés női megfelelője. Majd ezt követően 1990-ben beválasztották a British Fashion Council Hírességek Csarnokába is, ami a divatot tekintve az Egyesült Királyság talán legnagyobb elismerése. Ám még itt sem volt megállás, mert a Erzsébet királynő munkásságának és a divatra gyakorolt hatásának az elismeréseként 2015-ben a Brit Birodalom Rendjének dáma parancsnokává nevezte ki.

A család
Amilyen extravagáns ruhákat tervezett, annyira „normális” életet élt. Még 1953-ban hozzáment szerelméhez Alexander Plunket Greene-hez, és egészen a halálig kitartottak egymás mellett. A férje 1990-es halálát követően nem ment ismét férjhez és egyedül él, pontosabban a családjával. A fia Orlando Plunket Greene avatta fel az emléktáblát a a Markham square és a King’s Road sarkán, ahol a szüleinek első üzlete volt.

(fotók: wikipedia, amazon, theguardian, mariecalire, maft, vogue, cultura)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése