2020. február 20., csütörtök

Kukoricásból a kifutóra - Egy nő, aki meghódította a világot


Cindy Crawford - és az amerikai álom



Eredetileg Cinthia Ann Crawford néven született az Amerikai Egyesült Államokban (egészen pontosan DeKab városában, Illinois államban). És bizony akkoriban senki sem gondolta, hogy mekkora hatással lesz a kislány a világ divatjára.



Az amerikai álom
Hogy mi történt a kis Cindyvel gyerekkorában, amitől sztárrá vált? Az égvilágon semmi. Élte az amerikai kisvárosi gyerekek, aztán fiatalok életét és álmodozott. Egy olyan álomról, amiről talán úgy gondolta, hogy soha sem válhat valóra.

Mindeközben járt a helyi gimnáziumba és kiment a szülei – Jennifer Moluf és John Crawford kukorica földjére dolgozni. És mint bármelyik másik tinédzser, nyilván nem volt túlságosan boldog, amikor ilyen tevékenységgel bízták meg.

De az álom azért álom, hogy ott és akkor váljon valóra, amikor és ahol egészen biztosan nem számítunk rá! Nos, Cindyvel is éppen ez történt. Egy szokásos nemszeretem kukoricaföldi munka közben arra járt egy fotós. És annyira megfogta a csinos, éppen hogy 16 éves fiatal lány, hogy elkattintott pár fotót, nem is sejtve, hogy a világ egyik legnagyobb karrierjét indítja útjára éppen.




A modell
A fotó komoly sajtó visszhangot hozott számára, ezért úgy döntött, hogy modellnek áll. És nem is csalatkozott. Szinte azonnal munkát kapott, mégpedig nem is akármilyet, hiszen a chicagói Elite Modellügynökség szerződtette. Azonban ezt követően – két évig dolgozott az ügynökségnek – úgy érezte, ez neki kevés, és karrierjét félbehagyva végigjárta a Nortwestern University vegyészeti fakultását. Már csak az utolsó simítás volt hátra, amikor hirtelen ráébredt, hogy nem akar vegyészmérnök lenni és viharsebesen visszament modellkedni.















New York
Már Chicagoban is sztárnak számított, ám amikor 1986-ban átette a székhelyét New Yorkba, végképp világsztárrá vált. Az ajka fölött lévő kis anyajegy volt a védjegye, és a világ minden kincséért sem vetette volna le. A legnagyobb divatmárkákkal dolgozott és szupermodellként a modellvilág csúcsára ért.

És akkor ismét húzott egy nagyot. Nem, nem véletlenül járt egyetemre (ahol igen jól tanult), mert nem csak szép volt, hanem okos is. Majdnem mérnökként ki tudta előre számolni az emberi reakciókat. Ezért úgy döntött 1988-ban, hogy enged az őt ostromló Hugh Hefnernek a Playboy atyjának és teljesen meztelenül a kamerák elé állt. Nyilván az a pár millió dollár is szerepet játszott a döntésében, amit a fotókért kapott. Senki nem gondoljon pornográf felvételekre! Kivétel nélkül művészi aktok készültek. Ám azoknak olyan sikerük lett a férfiak táborában, ami egyértelműen a világ vezető szupermodelljévé tették.

A karrierje pedig száguldott tovább. Évekig az MTV egyik szuperprodukciójának a háziasszonya volt, és közben pár barátjával – Claudia Schifferrel, Naomi Campbellel, Elle McPersonnal - közösen befektette a pénzét (a Fashion Café láncba és a Planet Hollywoodba).

Nem mellékesen pedig olyan cégek arca volt, mint a Pepsi vagy a Revlon.



Film és szerelem
Valljuk meg őszintén, talán nem is jut eszünkbe egyetlen film sem, amiben játszott. Ami persze nem csoda, tekintve hogy egyetlen filmért három! Arany málna (a legrosszabb alakítások anti Oscar díja) díjat is kapott.



Ám ez nem akadályozta meg abban, hogy sok nő álmát valóra váltva szerelembe essen Richard Gere-l és hozzá is menjen feleségül. Románcuk azonban csak négy évig tartott (1991 – 1995). Aztán 1998ban férjhez ment Rande Gerberhez, akivel az óta is házasok. Két gyermekük született, fiuk Presley Walker (1999) és a lánya Kaia Jordan (2001).

(fotók: wikipedia, retikul, twitter, glamur, womagic)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése