2020. február 2., vasárnap

43 éves a „Bájos nő”, aki már 4 évesen verset írt!


Ha valaki ez alapján nem találta ki, Shakiráról van szó. Mert a neve – Shakira – jelentése arabul bájos nő. De ne szaladjunk ennyire előre.



A híres színésznő apja – Wlliam Mebarak Chadid - második házasságából született. És az előző házassághoz képest – vagy éppen ezért – libanoni származású apjának és édesanyjának - Shakira Nidya del Carmen Ripoll Torrado - egyedüli gyereke maradt. Édesapja első házasságának köszönhetően hét féltestvére van.



Amikor zseni születik
Amikor a kis Shak Kolumbiában megszületett – 1977. február 2-án – még senki sem sejtette, hogy igazi csillag jött a világba. Ám már a kezdetekkor érezhető volt, hogy csiszolatlan gyémántra leltek a szülők. A kis Shak már négyévesen! megírta első versét (Kristályrózsa volt a címe). Az írás olyannyira a kedvenc tevékenysége volt, hogy szülei hetedik születésnapjára meglepték álmai tárgyával… nem, nem egy Barbival, hanem egy írógéppel.

Ám egy kicsit előreszaladtunk. Térjünk hát vissza Shak négy éves korához. A kislány ennyi idős volt, amikor libanoni származású apja elvitte egy arab étterembe, ahol életében először hallotta a később általa oly sokat használt hangszert, a doumbeket (hastánchoz használt hagyományos dob). A dob ritmusa és a zene annyira feldobta, hogy a kis Shak felugrott az asztalra és táncolni kezdett. Mindezt olyan átéléssel, hogy az étterem vendégei felállva tapsolták. Ez volt élete első, közönség előtt aratott fergeteges sikere. És ez indította el az előadói pályára. Saját bevallása szerint ekkor döntötte el, hogy előadóművész lesz.















Az első dal… nyolcévesen
Még csak nyolc éves volt, amikor át kellett élnie élete első tragédiáját (egy féltestvére elhunyt motorbalesetben). Apja onnantól kezdve évekig sötét szemüveget hordott, ezzel leplezve nem múló fájdalmát. És a nyolc éves kislányt ez annyira felkavarta, hogy megszületett az első Shakira dal. A címe: Sötét szemüveged (Tus Gafas Oscuras), nem kell sok képzelőerő, hogy kitaláljuk a miértjét.
A gyerek Shakirának két kedvence volt, a hastánc és az éneklés. És mindkettőben kiemelkedő volt. Csakhogy az iskolai énektanára úgy gondolta, nincs helye az iskolai kórusban. Szerinte ugyanis Shaknek olyan erős volt a hangja, hogy ami nem illik egyetlen kórusba sem. Iskolás éveiben maradt hát neki a tánc. És mindenki úgy is ismerte, Shak, a táncos.


















A siker kezdete
Shakira még csak 18 éves volt, amikor két helyi – Kolumbia – producerrel is készített egy – egy kislemezt, de nem tudott vele bekerülni a köztudatba.

A sikertelenség hatására Shakira úgy döntött, ebből elég, és a következő lemeznek (Pies Descalzos) már egyedül állt neki. És csodák csodája – illetve inkább az ő tehetsége – ez már sikert aratott. Igaz, csak a spanyol nyelvterületen. Dél és Latin Amerikában és Spanyolországban, ám ez több százmillió embert jelent.

Társadalmi érzékenységét jól mutatja, hogy alig húsz évesen létrehozta a Pies Descalzos Foundation nevű alapítványát, amely azóta is a kolumbiai gyerek szegénység ellen küzd. És bár nem beszélt róla nyilvánosan, a munka eredményének hála egyre többen tudomást szereztek róla, ami csak tovább növelte értékét az emberek szemében

A negyedik albuma – Dónde están los landrones - aztán már nem világsiker lett. A legnagyobb sikert pedig éppen az Egyesült Államokban aratta, amely köztudottan a világkarrierhez vezető út első lépcsője.

Az első angol nyelvű kislemeze, amely 2001-ben jelent meg, már végképp világsztárrá tette. Ezt követően pedig sorra jöttek az albumok, mind – mind milliós eladásokat produkálva. A sort pedig megkoronázta a 2010-es Waka Waka, amely a Dél Afrikai Labdarúgó Világbajnokság hivatalos dala volt. És a világsikerek azóta sem maradtak el. Amire két Grammy díj mellett számtalan más díj a bizonyíték.


















Akár a mesében: szerelem első látásra
A Waka Waka Shakira számára nem csak egy újabb nagy siker volt. A dal által találta meg élete szerelmét, a Barcelona futballcsapatának sztárját, Gerard Piquét.

Úgy esett, hogy a világbajnokság dalához klipet is kellett csinálni. A FIFIA (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség) és az énekesnő is úgy gondolták, hogy ebben néhány sztárfocistának fel kell tűnnie. A Barcelona Bajnokok Ligája győztes sztárjai közül részt vett a forgatáson Lionel Messi, Daniel Alves és Gerard Piqué is. Néhány jelenlévő számára minden világos volt már akkor, amikor a forgatáson Piqué és Shakira először találkozott. De akkor erről még senki nem beszélt. Ám két évvel később Shakira Barcelonában a színpadra hívta Piquét és szenvedélyes táncukat látva már mindenki tudta, hogy egy szerelmespárt látnak táncolni.

Alig másfél évvel később – 2013-ban - Shakirának és Piquének megszületett az első gyermeke, Milan. Újabb két évvel később őedig a második gyermekük – Sasha – is a világra jött. Bár 2017-ben pletykák röppentek fel arról, hogy különváltak útjaik, ezt mindketten cáfolták és az óta is együtt vannak. A Barcelona 2019-es bajnoki címének ünneplése a Camp Nou stadion gyepén sokkal inkább azt mutatta, hogy szerelmük az óta is töretlen.

(fotók: wikipedia, people, ladyland98, globo, oprahmag)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése