2020. február 10., hétfő

Komlós Juci - a Királyi Színháztól Lenke néniig

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt. Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban). Ilyen családi körülmények között szinte lehetetlen, hogy egy nyitott, világra kíváncsi kislányt ne ragadott volna magával a színház.


















Szabadkától Budapestig
Bár Komlós Juci Szabadkán született (1919. február 10-én), a család nem sokkal később Budapestre költözött. Így a fiatal Komlós Juci a színiiskolát – Rózsahegyi Kálmán színművészeti iskoláját - már Budapesten végezte.

És a karrierje 1935-ben a Király színházban elkezdődött és tartott – a mi szerencsénkre – nagyon hosszan. A kor pályaindulásainak megfelelőn aztán vidéken folytatta pályafutását. Játszott Szegeden és Miskolcon, hogy aztán 1947-ben már ismét Budapestre szerződjön, ezúttal a Művész Színházba. Közben azonban vendégművészként játszott a Fővárosi Operettszínházban is. Az egyik legnagyobb sikerét a János vitéz Iluskájaként aratta. A Művész Színház után a Magyar Színház, a Vidám Színpad – a szüleitől örökölt komika ott jött ki belőle igazán -, a Néphadsereg Színháza, a József Attila Színház, a Thália Színház következett.

Aztán 1977-ben, amikor a Nemzeti Színházba szerződött, hazatért és élete végéig a társulat tagja maradt.















A film és a televízió
A színpadi sikerek az ő esetében is filmszerepeket értek, melyek elkísérték egész élete során. Talán abban a rövid időszakban maradtak el, amikor a férje disszidálása miatt feketelistára tette őt a rendszer.

Már közvetlenül a pályája elején – 1936-ban – szerepet kapott a Forog az idegen című filmben. Aztán sorban jöttek a filmek, köztük az olyan sikerek, mint a Rokonok (1954-ben) vagy az Aranyember (1962).

A mozifilmek mellett a számos kisjátékfilmet és sorozatot forgató Magyar Televízió is igényt tartott a játékára. Pályafutása során több, mint 60 televíziós produkcióban szerepelt.

Kétségtelen, hogy a legismertebb ezek közül a Szomszédok volt, amelyben Taki bácsi feleségét – őt egy másik színész óriás, Zenthe Ferenc alakította -, Lenke nénit játszotta. Ez a karakter pedig még több ismertséget és szeretet hozott neki, amely élete végéig elkísérte.



















A család
Színészcsaládba született, amit az is mutat, hogy nem csak a szülei voltak színészek. Nagybátyja az ugyancsak Jászai Mari díjas Tyll Attila volt, és a testvére Komlós András is a színészként dolgozott.
Férjet is a szakmából választott. Férje Földessy Géza színi igazgató volt, aki 1948-ban úgy döntött, hogy elhagyja az országot. Emiatt került Komlós Juci egy időre feketelistára, de aztán újra a nézők kedvencévé válhatott.



Lánya Földessy Margit, Balázs Béla díjas színésznő, az IBS színházi vezetője.

Élete során a közönség és a szakma egyaránt értékelte játékát. Jászai Mari díjas Érdemes művész volt, a Hallhatatlanok Társulatának tagja és a Nemzet Színésze. A magyar kormány a magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetéssel méltatta munkásságát.

(fotók: wikipedia, filmarchiv, femina, kultura)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése