2020. február 23., vasárnap

102 éves lenne Böhm bácsi - vagyis Máriáss József, a színész, aki öregnek született


Máriáss József szülei az I. Világháború során ismerkedtek meg Grazban. Édesapja orvos volt, az édesanyja pedig ápolónő. A kis József felcseperedvén a Piarista Gimnáziumba járt, hogy aztán a Pázmány Péter Egyetemen folytassa tanulmányait. És folytatta is… azaz, a Pázmány jogi karát hagyta ott azért, hogy színész lehessen. És ezt soha nem bánta meg. Még úgy sem, hogy alig - alig jutottak neki főszerepek. A színész mesterség fogásait Rózsahegyi Kálmán Színitanodájában tanulta ki.



A kis – nagy színész
Még a II. világháború közben történt, hogy egy fura meghallgatást követően élete első szerződéséhez jutott. A meghallgatás Bárdos Artúr, író, színi direktornál volt, aki igazából éppen írt valamit, és rá sem nézett. Viszont meghallgatta a szavalatát, aztán kiszólt a titkárnőjének, hogy készítsen elő egy szerződést. Hát így kezdődött.

A háború után a Belvárosi Színházban kezdett (1946-ban), ezután az Ifjúsági Színház, majd a Vidám Színpad következett. De nem tudott megragadni a fővárosban, és az évtizedek során szinte az összes színházában játszott az országnak.



Ám a főszerepek továbbra is elkerülték és megmaradt egy kiváló epizódszereplőnek. Ráadásul már fiatalon is többnyire idősebb karaktereket formált meg a színpadon. Ez összefüggésben lehetett rossz látásával – állítólag 15 dioptriás volt a szemüvege -, ám ő ezt is jól viselte. Ahogy fogalmazott: „Én öregnek születtem.”













Böhm bácsi
A legismertebb szerepe Böhm bácsi volt a szomszédokban. Ebben lett igazán népszerű és országosan is ismert. A Szomszédok számára utolsó, 105. fejezetét már a betegágyánál forgatták. Amikor ágynak esett maga kérte meg Horváth Ádám rendezőt, hogy ne írják ki a sorozatból, mert a végéig benne akar maradni. Ami nem is csoda, hiszen amikor megkapta a szerepet és az meghozta számára azt a népszerűséget, amiről mindig is álmodott, ezt mondta: „Böhm úr olyan nekem, mint egy injekció, új életre kel tőle minden tagom.” Igazán az élete volt a színház és a színészet.













Élete során azért pár főszerep is jutott neki. Haynau lehetett a Kőszívű ember fiaiban, Zuboly a Szentivánéji álomban vagy Alba, Goethe Egmontjában. A szakma és a közönség azért értékelte alakításait, amelyekért Jászai Mari díjat és Érdemes művész díjat is kapott. Számtalan színpadi szerepe mellett közel 50 filmben, televíziós játékban és sorozatban játszott.

A Hevesi Sándor Színház (Zalaegerszeg) pedig az emlékére és a tiszteletére 1999-ben megalapította a Máriáss József díjat.


A család
Máriáss József 1961-ben kötött házasságot Szilassy Ibolya színésznővel. Két lányuk született – Melinda és Ildikó - és mindketten a színészi pályát választották. Melinda lányuk nemrégiben 61 éves korában elhunyt. Ildikó pedig a színészet mellett bábszínészként is dolgozik. Ő volt például a ma is nagyon népszerű Süsü a sárkány sorozatban a kis királyfi hangja.

Köszönjük, Böhm bácsi!

(fotó: wikipedia, pinterest, origo, mtva, imdb, zalaszam)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése