2020. február 6., csütörtök

Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam!


103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa

Eredetileg persze nem Zsazsának (vagy amerikaiasan Zsa Zsa) hívták, hanem nemes egyszerűséggel Gábor Sárinak.

Édesapja kereskedő és katona volt – Grün (a magyarosítás után lett Gábor) Farkas Vilmos – édesanyja pedig Tilleman Janka volt, akit Jancsinak becéztek otthon a szülei, mert fiúnak várták. És itt rögtön meg is találtuk a hosszú életért „felelős” géneket is, mivel Gábor Zsazsa édesanyja 101 éves koráig élt. És úgy mellékesen közeli rokona volt az Amerikában milliomossá vált Tom Lantos feleségének Anette Tilleman-nek.


Színésznőnek szánták
Gábor Zsazsát a szülei színésznőnek szánták, ami abból is kiderül, hogy a nevét Fedák Sári színésznő után kapta. Egyébként két testvére – Magda és Éva – szintén színésznők voltak. Sőt, Magda úgy is lépett fel, mint a Gábor lányok egyike. Úgyhogy, ez a család – a szülők – részéről tudatos választás volt. Tény, hogy mind a hárman kiemelkedő szépségei voltak koruknak.

A tehetős szülők megengedhették maguknak, így Gábor Zsazsa a tanulmányait egy svájci internátusban végezte, ami később jelentős segítség volt a legfelsőbb körökben élt élete során. Nem sokkal az után, hogy hazatért az internátusból (1936-ban), elnyerte a Miss Hungary szépségkirálynői címet, ami egyben a színésznői karrierjét is megalapozta.

Ám nem akart „leragadni” Magyarországon, és Bécsbe költözött, ahol Richard Tauber – híres operaénekes, pontosabban tenor – felfedezte őt, és segítségével szerepet kapott az Éneklő álom című operettben. A mesternek bizony jó szeme volt a tehetséghez, mert Zsazsa sikert aratott.



Az amerikai álom
Ám, ha a híres tenor azt képzelte, hogy a siker Bécsben tartja Zsazsát, csalódnia kellett. Gábor Zsazsa ugyanis nagyon jó érzékkel váltotta át a bécsi sikert egy hollywoodi karrierre és az akkor már Los Angelesben élő testvérei után utazva maga is az angyalok városában telepedett le.



És Hollywood már igazán az ő terepe volt! Több mint 50 filmben szerepelt és a közönség imádta a magyar szépséget.

Na, nem annyira azért, amit a filmekben láttak tőle! Sokkal inkább a szépségéért, a nagyvonalú életstílusáért, a botrányaiért és zajos válásaiért. Mindez olyannyira lenyűgözte az Amerikaiakat, hogy némely mondása egyenesen szállóige lett. Az egyik gyöngyszem ezek közül: „Soha nem tudtam meggyűlölni egyetlen férjemet sem annyira, hogy visszaadjam neki a tőle kapott gyémántokat”.
Házasságai révén az ismertség mellett olyan rokonságra is szert tett, mint Paris Hilton, akivel második férje Conrad Hilton révén került rokonságba.

Azért színésznőként is a tehetségesek közé tartozott, amit a Golden Globe díja, és az is mutat, hogy csillagot kapott Hollywoodban, ami valóban tényleg csak a legnagyobbaknak jár.













A férjek
Gábor Zsazsa élete folyamán 9! férjet „fogyasztott” el. És igen, ezzel jelenleg is őrzi vezető helyét a Guinness rekordok könyvében.

Íme, a férjek listája:
Burhan Asaf Belge, török diplomata
Conrad Hilton, a Hilton szálloda lánc tulajdonosa (egyetlen gyerekének, Francesca Hiltonnak az apja)
Georg Sounders, Oscar díjas színész, aki Magda húgát is feleségül vette később
Herbert Hutner, egy pénzügyi tanácsadó cég feje
Joshua S. Cosden, üzletember
Jack Ryan, a Barbie babák egyik megalkotója
Michael O’Hara, ügyvéd
Felipe de Alba, ez is egyfajta rekord, hiszen csak egyetlen! napig voltak házasok
Frédéric von Anhalt, herceg, akinek a haláláig együtt éltek

Ez utóbbi külön is érdekes, mivel ennek köszönhetően Gábor Zsazsa megszólítása ez volt: Anhalt és Szászország hercegnéje. Micsoda karrier ez egy szépségkirálynő, színésznőnek!

Mindezek mellett Gábor Zsazsát a természet – a gének - is jelentős erővel áldották meg. 85 éves volt, amikor egy autóbaleset után kómában esett, ám két hónap múlva saját lábán távozott a kórházból.

Az USA szerte idézett híres szállóigéi:
  • Egy gazdag férfi sosem lehet ronda.
  • Elválni valakitől, csak mert nem szereted, legalább olyan butaság, mint megházasodni, csak     mert szereted.
  • Ha akarják, küldjenek el Szibériába. Ott vagy a Szovjetunió elnökének leszek a szeretője, vagy agyonlőnek.
  • Hogy hány férjet fogyasztottam? Csak a sajátjaimra gondol?
  • Mindenkit kedvesemnek szólítok, mert nem emlékszem a nevükre.
  • Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam.


(fotó: wikipedia.org)













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése