2019. november 22., péntek

Jamie Lee Curtis: egy magyar származású világsztár, aki bárónő lett


Kaliforniában (USA) 1958. november 22.-én. Édesapja a magyar származású filmcsillag, Tony Curtis volt, édesanyja pedig a szintén híres színésznő, Janet Leigh. Négy éves volt, amikor szülei elváltak. Nővére Kelly szintén színésznő lett, bár korántsem mondható a pályája oly sikeresnek, mint Jamie-é. Édesapja Tony Curtis még párszor megnősült, így számos – egészen pontosan 4 - féltestvére is van. Közülük már csak hárman élnek, mert Nicholas – ő volt a legfiatalabb – kábítószer túladagolásban elhunyt.



A bárónő
Amíg a pályaválasztást illetően igen, a magánéletében nem követte híres szüleit. Még 1984-ben ment férjhez Christopher Guesthez, akivel a házassága a mai napig tart. Mivel gyermekük nem születhetett, két gyermeket - Thomas és Annie Guest – fogadtak örökbe.
Ez mind szép és rendben is van, de mégis hogyan lett bárónő? Nos, természetesen a férje révén. Christopher Guest  apai dédapja ugyanis Albert Goldsmith ezredes volt, és a bárói cím nemzedékről nemzedékre a család férfi tagjaira száll. Így aztán édesapja 1996-ban bekövetkezett halálakor Christopher Guest lett az 5. Baron Haden – Guest. Ennek megfelelően a felesége Jamie a Lady Haden – Geust címet viseli, amit persze szinte sohasem használ. Mivel a gyermekeiket örökbe fogadták, a címet ők már nem örökölhetik édesapjuk után. A következő nemzedékben azt majd a családi vérvonalból származó legidősebb fiú kapja majd meg.








Díva születik
Első képernyőre kerülő szerepe szerint egy másik magyar származású sztár, Peter Falk Colombo-jának egyik epizódjában pincérnőt játszott. Aztán a filmes karrier is elkezdődött végre, mégpedig 1978-ban egy horrorral, a Halloween – A rémület éjszakája filmmel. Aztán filmszerepek sokasága jött, játszott a Lányok a seregben, a Szerepcserében, A hal neve: Wanda című moziban, a Treu lies – két tűz közöttben, A fű alattban, a Panamai szabóban, és legutóbb tavaly a Halloween című filmben. A lista persze messze nem teljes, hiszen a több tucatnyi filmet és a három évtizedes pályát nem lehet pár sorban bemutatni.

Olyan partnerekkel játszott együtt, mint az édesanyja Janet Leigh, Peter Falk, Arnold Schwarzenegger, Pierce Brosnan, Goeffrey Rush, Tom Atkins, Michael Palin, Kevin Kline, Lidsey Lohan, Emma Roberts, vagy Lea Michele.  Alakításaiért két Golden Globe és négy BAFTA díjat kapott.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése