2019. november 17., vasárnap

Egy nő, aki sosem volt apáca


Ebben a hónapban – egészen pontosan 13.-án – ünnepelte 64. születésnapját Whoopi Goldberg. Eredetileg persze nem ezen a néven született, hiszen Caryn Elaine Johnsonként látta meg a napvilágot. Akkor még honnan a Whoopi név? Hááát, ez egy kicsit érdekes, és nem is igazán tűri a nyomdafestéket. A nevét ugyanis a beceneve – whoppee cushion - alapján alkotta meg, ami nagyjából annyit tesz, kis porbafi..ó.
Sok dologban különbözik a többi sztártól. Egyebek között abban is, hogy a színészetet nyolc éves korától egy kísérleti gyermekszínházban tanulta, de aztán diszlexiája miatt innen is kimaradt. Ezt követően pedig saját bevallása szerint soha nem tanult máshol színészetet.



A színház
Nem is került rögtön a rivaldafény közelébe. Volt többek között hippi és éjjeliőr is, míg végül egy ügynökségnek sikerült őt bejuttatnia egy San Diegói színházba. Whoopi ekkor már férjnél volt - született egy lánya is -, de a férje ezt a váltást már nem csinálta végig és elváltak. Élete során háromszor volt férjnél, de egyik sem bizonyult túl hosszú életűnek.
Whoopi ezt követően játszott  több amerikai városban, Kanadában és még Európában is. Mindenhol ugyanazt, az általa kitalált hat személyes monodrámát vitte színpadra. A darab különlegessége az volt, hogy mind a hat szerepet egymaga játszotta és mindenhol nagy sikert aratott. Ennek köszönhette, hogy végül bejutott a Broadwayre, és játszhatott a nagy sikerű Jézus Krisztus szupersztár című előadásban is.

…és a film
Aztán sorban jöttek a filmek és olyan sikerek, mint a Ghost, az Apáca show és a többiek. Pályafutása során Golden Globe és Oscar díjat is kapott. Köszönjük, Whoopi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése