2019. november 14., csütörtök

Egy halott lány második élete


A történet 1880 táján kezdődött Franciaországban, Párizsban. Egy szokásos szép nyári hétvégén, a Szajna parton sétálók egy vízben lebegő holttestre figyeltek fel. A halott egy fiatal nő, akit nemsokára a rendőrök kiemeltek a folyóból.

Eddig a szokványos része a sztorinak.

Csakhogy senki nem tudta, kis is a fiatal lány. Abban az időben a hatóságok az ismeretlen halottakat a halottak galériájában állították ki.

Ma már nagyon bizarrnak tűnik ez a megoldás, de abban akkoriban – ne feledjük, 1880-ban járunk – ez volt a bevett eljárás. Az ismeretlen fiatal lány így a többiekhez hasonlóan üvegkoporsóban a halottak galériájába került.

A párizsiakat megfogta a lány arcának szépsége és fenséges nyugalma, így egyre többen mentek el galériába, hogy láthassák a lányt.

A galéria fiatal patológusát annyira megigézte a lány arca, hogy szinte beleszeretett, ezért halotti maszkot készített róla. Abban a korban halotti maszkot csak gazdag emberekről készítettek, mégsem háborodott fel senki, hiszen a lány annyira szép volt és ráadásul nagyon sok párizsi szinte már családtagként kezelte. A patológus a maszkot elkészítette, és a szokásoknak megfelelően a maszkról számos másolatot is csinált, amelyeket jó haszonnal értékesített.



A második élet
Ugorjunk egy nagyot téren és időn át az 1880-as Párizsból az 1950-es évek Norvégiájáig. Mert akár hiszitek, akár nem, a lány itt kezdett második életet, amivel ráadásul százezrek életét mentette meg.
De ne ugorjunk ennyire előre.

Az 1950-es években egy Stavangerben (Norvégia) élő játékkészítő, Asmund Laerdal a feleségével és gyermekeivel a tengerparton töltötte a hétvégét. A jókedvű délelőttöt egy váratlan tragédia árnyékolta be. A férfi hirtelen arra lett figyelmes, hogy fia élettelenül lebeg a tenger felszínén. Asmund azonnal a vízbe rohant és a gyereket kihozta a partra. Fogalma sem volt mit tegyen. Ott volt előtte a fia, aki nem lélegzett és semmilyen életjelt nem adott. A játékkészítő ösztönösen cselekedett. A tenyerével erősen nyomkodni kezdte a fia mellkasát és időnként levegőt fújt a szájába. És akkor csoda történt. A kisfiú hirtelen vizet öklendezve magához tért. Erről a csodáról aztán tucatnyi cikkben számoltak be a norvég lapok.

Laerdal és a családja már el is felejtette a történetet, amikor meglátogatta őket egy neves professzor, aki elmesélte a módszerét, amivel százezrek életét lehet megmenteni. Laerdal döbbenten hallgatta a professzort, mert a módszer nagyon hasonló volt ahhoz, amit ő használt, amikor a fiát megmentette.
A professzor pont ezért kereste fel Laerdalt, hogy a saját szájából hallja, mit és hogyan csinált. Miközben beszélgettek, kiderült, hogy a módszer oktatásával az a legnagyobb probléma, hogy elkábított embereken tanítják az önkénteseknek és az orvostanhallgatóknak. A tanulók pedig nem szívesen alkalmazzák így a levegő befúvását az elkábítottak szájába.

És innen jött Laerdal csodálatos ötlete. Készít egy ember nagyságú babát, amelyen bárki megtanulhatja az újra élesztés fogásait. Neki is látott, de a bábu fejével meggyűlt a baja. Akármilyen arcot is csinált a bábunak, az vagy nagyon „mű” volt, vagy nagyon félelmetes vagy nagyon vicces. Egyik sem volt alkalmas arra, amire szánta.

És ekkor felnézett a falra. A falon a párizsi lány halotti maszkjának egy másolata volt, amit a nagymamájától örököl. Ahogy máskor is, most is elidőzött a lány arcának szépségén és mennyei békességén.

Aztán egyszer csak lekapta a maszkot a falról, és ráillesztette a bábu arcára. A többi innentől már orvosi történelem. Az összes Lauerdal által gyártott bábu arcát a párizsi lány arcáról mintázták. Az önkéntesek és az egészségügyi szakmákat tanulók pedig fenntartások nélkül gyakorolnak a bábukon.
Így történhetett, hogy egy 1880-as években elhunyt fiatal párizsi lány a halála után második életet kezdett, amivel százezrek életét mentette meg.



Amit tudunk a párizsi lányról
A patológiai vizsgálat szerint körülbelül 16 éves lehetett, és halálát öngyilkosság okozta. Az arcának szépsége és a mosolya oly sokakat megfogott, hogy verseket írtak róla (Rilke, Nabokov) és története zeneműveket ihletett, sőt még egy korabeli horror sztori is kerekedett a történetéből.

Ami még csodálatosabb, fenn maradt az eredeti halotti maszk is, amelyről a másolatokat mintázzák a mai napig. Az eredeti maszkot Párizsban, a Lorenzi gipszmodell galériában lehet megcsodálni. Egy másolat ára pedig… 140 USA dollár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése