2019. november 21., csütörtök

Egy félig magyar világsztár


Goldie Hawn 74 éves.
Goldie vagyis Aranka, mert édesanyja azért adta születésekor ezt a nevet a lányának, mert a Goldie az Aranka tükörfordítása. Édesanyja magyar volt, aki egy tánciskola és egy ékszerüzlet tulajdonosa is volt egyszerre. Sokan ez utóbbira asszociáltak a lánya neve kapcsán, de a valóság más volt.
Goldie édesapja is érdekes ember volt. A zenészként dolgozó Edward Hawn egyenesági rokonságban áll a függetlenségi nyilatkozat legfiatalabb aláírójával. Hogy pontosan ki volt ő, azt nem sikerült kiderítenem, örülnék, ha valaki megírná. Én mindenesetre a fennmaradt portrék alapján a Georgia nevében aláíró Lyman Hall-ra gondolok. De ez talán nem is fontos.



Táncos születik
Sokkal inkább az, hogy a kis Goldie már 3 éves korában balettot  tanult és egész gyerekkorában folytatta tánc tanulmányait. Persze úgy sokkal könnyebb volt mindezt megvalósítani, hogy az édesanyjának tánciskolája volt.

Talán ennek is köszönhető, hogy már 11 évesen profiként – hiszen 1,5 dollárt kapott érte, ami akkor sokkal többet ért, mint manapság – lépett fel a Diótörő című balettben. Felnőttként azonban 1961-ig kellett várni a sikerre, amikor is a Rómeó és Júlia balett verziójának a címszerepében táncosként aratott hangos sikert.



Útban a film felé
Korán nyilvánvalóvá vált számára, hogy a tánc – amit nagyon szeretett – önmagában nem elég neki, ezért az egyetemen (Montgomary Balir High Scool) már színészetet is tanult. Mint kiderült nemhiába. Azonban az áttörés mégsem igazán sikerült. Az egyetemet abbahagyta, majd egy balett iskolában tanárként dolgozott és kereset kiegészítésként go – go táncosként is fellépet. Talán ez utóbbinak is köszönhette, hogy 39 évesen a Playboy címlapján is szerepelhetett és igazi szex szimbólummá vált.

De vissza a filmhez. Pályája kezdetén televíziós sorozatokban tűnt fel. Aztán nem sokkal később, nyolc évvel az első igazán nagy táncosnői siker után 1969-ben megkapta élete első filmszerepét a Kaktusz virága című filmben. Hogy kikkel játszott együtt? Nos, olyan sztárokkal, mint Ingrid Bergmann és Walter Matthau. A színészek és maga a film is kiváló volt, nem csoda, hogy az alakítás azonnal az Oscar díjat is jelentette Goldienak.

Ezt követően számos filmben játszott – Óvakodj a törpétől, Hárman a slamasztikában, Benjamin közlegény, Palimadár, Jöttem, láttam, beköltöztem, Elvált nők klubja, stb. – és karaktere kitörölhetetlenül beleégett a mozi nézők millióiba. Aztán 2002-ben úgy gondolta, hogy elég és 15 éven keresztül nem vállalt el egyetlen szerepet sem. Ám 2017-ben mégis elvállalta az Ó, Anyám! című film Lindájának szerepét. Szerepeiért kapott Oscar, Golden Globe és BAFTA díjakat is.








A magánélet
Élete során három férfivel volt hosszabb kapcsolata. Így, 1969 – 1976 között Gus Trikonis volt a férje, majd 1976 – 1980 Bill Hudson felesége volt. Második házasságából két gyermeke – Oliver Hudson és Kate Hudson – született. Ezt követően már nem ment újra férjhez, de 1983 óta Kurt Rassellel és együtt, akitől egy fia – Wyatt Russel – született. Talán nem véletlen, de mindhárom gyermeke színész. Boldog születésnapot, Goldie!


   



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése