2019. november 15., péntek

Egy Rotschild, aki a divatnak élt


Amikor az ember meghallja a Rotschild nevet, azonnal egy dúsgazdag bankár jut az eszébe. Az például eszünkbe sem jut, hogy egy Rotschild akár divattervező is lehet. Nos, pedig pontosan ez történt. Rotschild Klára divattervező lett. Igaz, csak névrokonságban állt a híres bankár famíliával, hiszen édesapja Rotschild Ábrahám női szabó mester volt és az édesanyja is varrónőként dolgozott. Így aztán Klára asszony már nagyon fiatalon – még csak 17 éves volt – a szülei szalonjában a szakmában dolgozott. Aztán az 1920-as években férjhez ment Glückstahl Pálhoz, egy neves textilkereskedőhöz. Az ő területe azonban továbbra is a divat maradt. A nagy sikert két egymást követő esküvő – I. Faruk egyiptomi király és Horthy István esküvője – hozta meg számára. Mindkét menyasszonyi ruhát az ő tervei szerint készítették a szalonjában, és emellett a násznép számos hölgytagja is az ő általa kreált ruhakölteményben jelent meg a neves eseményen. Állandó modell – manöken csapatát a sajtó és a köznyelv csak úgy emlegette, a Rotschild lányok.


 


A főnixmadár

A II. Vilűgháború megtörte pályáját és valamelyest őt magát is. A szülei Auschwitzban meghaltak, az üzleteket pedig a szocializmus ragadta el tőle. Töretlen akarata és elkötelezettsége a divat iránt azonban ezen is átsegítette. Amennyire az abban az időben lehetséges volt, újra élesztette a nevével fémjelzett Rotschild divatszalont és kisvártatva a szocialista „nagyasszonyok” – sokak mellett Kádár János, Joszip Broz Tito jugoszláv pártfőtitkár, Münnich Ferenc, és Dobi István feleségei –mellett már az ő ruháit viselte Franz Vranitzky osztrák kancellár felesége éppúgy, mint az akkor már amerikai állampolt Gábor Zsazsa, Honthy Hanna, Psota Irén, vagy a szovjet filmcsillag Tatjana Szamoljova.



A butikos

Talán kevesen tudják, de a butikokat is Rotschild Klárának köszönhetjük. A hetvenes évek elején támadt az az ötlete, hogy létre kellene hozni olyan kiskereskedelmi üzleteket – a butikokat -, amelyekben a leegyszerűsített divatmodelleket az átlagemberek is megvásárolhatják. Ennek az ötletnek a mentén Klára asszony nyitotta meg Magyarország első butikját, ahol az általa tervezett – és világszerte ismert emberek által hordott – estélyi ruhák egyszerűsített modelljeit lehetett kapni. Nagydolog volt ez a szocializmusban.



A magánélet és az öngyilkosság

Rotschild Klárának nem született gyermeke. De szerette a gyerekeket így számos varrónője gyerekének volt a keresztanyja. Szerethető és vidám, talán kissé bohém személyiség volt. És köznéptől a legfelső körökig mindenki szerette is.

Amikor kedvenc kutyája – amelyet a Vouge divatmagazinról nemes egyszerűséggel csak Voginak nevezett el – elhunyt, Tito jugoszláv főtitkár egy nagy csokor orchideát és két hófehér uszkár kölyökkutyát küldött neki ajándékba.

Utolsó divatbemutatóját a Gundel étteremben tartotta, és hősiesen tartotta magát egész végig. Már a divatbemutató előtt elkezdett egy nagy fájdalmakkal járó fogbeültetés sorozatot, ami valójában minden egyes fognál egy – egy kis műtét volt. Ez pedig minden fájdalomcsillapító gyógyszer ellenére olyan kínokat okozott neki, amelyeket már nem bírt elviselni és 1976. november 13-án a Petőfi tér 3. számú lakásának konyha ablakából az udvarba vetette magát. Azonnal életét vesztette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése