2020. január 26., vasárnap

Postai küldeményként „utazott” a világ legnagyobb gyémántja!


117 éves a Cullinan, a világ legnagyobb gyémántja

Persze nem magának a gyémántnak a koráról van szó, hanem arról az időpontról, amikor megtalálták. Hogy mekkora is volt a nyers kő? Nos, akkora, mint egy megtermett férfi ökle! Elképzelhetjük, hogy mit is jelent ez értéket tekintve!



A nevét a gyémánt bánya alapítójáról Sir Thomas Cullinan-ről kapta, akinek magához a megtaláláshoz nem volt köze, mivel a bányatársaságok tulajdonosai viszonylag ritkán járnak le a bányába dolgozni. A gyémántot Frederick Wells bányafelügyelő találta meg és ő nevezte el – nyilván egy kis ráhatásra – a bánya alapítójáról. A követ más néven Afrika nagy csillagának, vagy Premier gyémántnak is hívják.

A gyémánt súlya a felfedezéskori nyers állapotában 3.106 karát volt. További különlegessége volt, hogy alig voltak benne zárványok és valóban az elsőrendű gyémántok kategóriájába tartozott. A későbbi vizsgálatok megállapították, hogy nem egy teljes kristályt találtak meg, hanem annak „csak” az egyik darabját.













Az igazi, a másolat és a fadoboz
A Cullinan gyémántot Transvaal kormányzósága vásárolta meg és ajándékozta VII. Edward angol királynak (Dél Afrika a mai napig a Brit Birodalom, pontosabban ma már a Brit Nemzetközösség tagja). Ami nemes gesztus volt, csakhogy rejtett magában egy csomó problémát is. Ahhoz ugyanis, hogy a csoda gyémánt eljusson Transvaalból Londonba, néhány ezer kilométert utaztatni kellett. Nyilván jó néhány kalandor, szerencsevadász és tolvaj ábrándozott a gyémánt megszerzéséről.
Éppen ezért a követ jelentős rendőri biztosítás és óriási médiafelhajtás közepette indították el Dél Afrikából Angliába. Csakhogy az, amit az újságok címlapjain láthattak az olvasók nem volt más, mint egy értéktelen másolat. Az eredetit titokban, a nyilvánosság teljes kizárásával szállították Londonba és később a világ gyémánt fővárosába, Amszterdamba.

Na, de lépjünk vissza kicsit. Akkor hogyan is jutott el a gyémánt az Egyesült Királyságba? Nos, kapaszkodjon mindenki jó erősen! Egy egyszerű fa dobozban, postai csomagként!

Nem nehéz elképzelni azoknak a napoknak a feszültségét az illetékeseknél és az ötletgazdáknál, amíg a világ legnagyobb gyémántjáért végre valaki lesétálhatott a palotához közeli postára és felvette a csomagot… És akkor még ott volt az körülbelül fél óra, amíg a csomaggal a palotába ért és végre kiderült, hogy tényleg a gyémánt érkezett meg.



A korona ékköve
A király a gyémántot 66. születésnapjára kapta ajándékba. Csakhogy a kő akkor még egyáltalán nem hasonlított arra, ahogy mi a gyémántot elképzeljük. Ahhoz előbb el kellett küldeni Amszterdamba, ahol 9 nagy és 96 kisebb gyémántra hasították, hogy aztán briliánsokat csiszoljanak belőlük. A legnagyobb, cseppformájú kő 530,2 karát, a méretben második négyszög alakú, hosszúkás gyémánt 317,4 karát, míg a harmadik legnagyobb 94,45 karát lett.





A csepp formájú gyémánt a királyi jogarra került, még a másodikat az angol királyi koronára tették fel. A méretben és értékben harmadikként és negyedikként rangsorolt gyémántok a királynői koronát ékesítik.

(fotók: wikipedia, kidsnews, eremikibocsato)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése