2020. január 28., kedd

A párizsi Eiffel torony – ami nem is Eiffel ötlete volt és nem is Párizsba tervezték


Egészen pontosan 135 évvel ezelőtt – 1887. január 28-án - kezdték el építeni. A torony a tervezőjéről és megalkotójáról, Gustave Eiffelről kapta a nevét, és az első időkben bizony nem hozott túl nagy dicsőséget számára.

Az igazság az, hogy a torony ötlete is megosztotta a közvéleményt. Az építése pedig még inkább. A Párizsiak nagy része abban az időben egyszerűen utálta, és látni sem bírta. De ne szaladjunk ennyire előre.



Az ötlet
Akkoriban – az 1800-as évek vége felé – a világ fejlett országai azon versenyeztek, hogy melyikük épít magasabb és impozánsabb épületeket. A tornyot a neve alapján mindenki Eiffellel azonosítja, és nem is alaptalanul, de azért van ebben némi turpisság.  

Merthogy az ötletet eredetileg az Eiffel és Cie Mérnöki Iroda két mérnöke, Émile Nouguier és Maurice Koechlin találta ki és kezdte el fejleszteni. Olyannyira így van ez, hogy a torony tervrajzait – Stephen Sauvestre építész közreműködésével – 1884. júniusára el is készítették, szabadalmaztatták és a főnökük elé tárták. Mi tagadás, Eiffel nem volt elájulva az ötlettől és némi ellenszenvet is mutatott iránta. Hogy mi változott rövid idő alatt, azt ma már senki nem tudja, de tény, hogy Eiffel kisvártatva mégis megvásárolta a mérnökeitől a szabadalmat és lelkesen belevágott a toronnyal kapcsolatos munkába.



Az Eiffel torony… Barcelonában!
Azért a történésekből némi sejtésünk lehet Eiffel motivációjával kapcsolatban, hiszen a szabadalom megvásárlásától kezdve a torony értékesítésén munkálkodott.

Első körben az akkor világkiállítást rendező Barcelonát kereste meg. A spanyol város polgármesterének tetszett is a terv grandiózussága, ugyanakkor a probléma is éppen ez volt! A grandiózus tervhez grandiózus költségvetés is dukált. Márpedig a Barcelona polgármestere egy józan és megfontolt ember volt, így nemet mondott az Eiffel toronyra. És akkor jött a képbe Párizs.



Indul a kampány
Eiffel okult a barcelonai kudarcból, és mint jó üzletember, rájött arra, hogy a jó toronynak is kell a cégér. Ezért nem kevés pénzt áldozott arra, hogy a tervről újságcikkek szülessenek, és nem szégyellte reklámok és PR szövegek kiadását sem. A cél az volt, hogy a – most már Eiffel – torony ötletét megszerettesse Párizs vezetőivel.

Terve sikerrel járt, és az Eiffel torony tervét a városi tanács – 1886. május elsején – egyhangú szavazással elfogadta. Ezt követően nem volt más hátra, minthogy eleget tegyenek a formaságoknak is, és megkössék a hivatalos szerződést a francia kormány és Eiffel irodája között.

A szerződés minden részletre kitért, az építendő torony pontos helyén át egészen a finanszírozás kérdéséig. És itt álljunk meg egy pillanatra. Eiffel nem csak megépítette, de gyakorlatilag hitelezte is a francia államot az építés során. A szerződés szerint a költségeket a torony elkészültének 80%-áig Eiffel a saját zsebéből állta. Hogy ez mennyire volt nagystílű gesztus – vagy hazardírozás - Eiffel részéről, azt jól mutatja, hogy addig a készültségi fokig a torony belekerülési költsége 8,5 millió aranyfrank volt… Cserébe viszont megkapta a torony üzemeltetésének a jogát 20 évre. És Eiffel jól számított. A torony időben történő befejezéséért becsületrendet kapott, a Párizsi Világkiállítás ideje alatt pedig több, mint 2 millió látogató ment fel a toronyba… és nem ingyen.





















Az utálat és a tisztelet tárgya
A Párizsiakat kezdettől fogva megosztotta a torony. Voltak, akik lelkesedtek érte, és voltak, akik utálták már a terveket is.

Sok párizsi azért járt a közvetlenül az Eiffel torony „tövébe” települt kávéházakba és éttermekbe, mert egyedül azokból nem látszott az Eiffel torony.

A tornyot eredetileg a világkiállítás után le kellett volna bontani, de valahogy mégis mindig sikerült megmenteni az Eiffel tornyot az enyészettől. Pedig fel akarták robbantani, le akarták bontani és volt, aki kétszer is eladta ócskavasnak!




Toronyból ócskavas… vagy mégsem
Egy bizonyos Victor Lustig nevű cseh szélhámos, akit akkor már Csehországban is köröztek több rendbeli csalásért, 1925-ben éppen Párizsban múlatta az időt áldozatai pénzét költve. Akkoriban a torony elég rossz állapotban volt, és ismét napirenden voltak a lebontását szorgalmazó írások. Nos, ez a Lustig pont egy ilyen újságcikkel találkozott, és már meg is született benne a zseniális ötlet.

Másnap hamisíttatott magának egy „kormányzati megbízást” és ennek birtokában meghívta Párizs hat legnagyobb ócskavas kereskedőjét a francia főváros egyik legelőkelőbb hoteljébe üzleti megbeszélésre. A megbeszélésen aztán a Hírközlési miniszter helyetteseként bemutatkozva elmondta, a rossz állapotban lévő torony fenntartási költsége olyan nagy, hogy a város ezt már nem akarja tovább fizetni, ezért az elbontás mellett döntöttek. De a dolgot titokban kell tartani, mert a közfelháborodás megakadályozhatja a műveletet. Hogy erősítse a tárgyalás komolyságát egy bérelt luxus limuzinon elvitte az ócskavas kereskedőket a toronyhoz, úgymond az árut megmutatni, és másnapra mindenkitől ajánlatot kért. Közben ügyesen felmérte, melyikük a legpénzéhesebb és melyikük a legegyszerűbb elme.

A kiválasztott egy bizonyos André Poisson nevű kereskedő lett, aki nem tartozott a párizsi elit köreibe. Úgy gondolta, hogy ezzel viszont már oda fog. A felesége azonban gyanút fogott a túlzott titkosság és a gyorsaság miatt, ezért Poisson újabb találkozót kért a „minisztertől”. A találkozón aztán Lustig ecsetelte, hogy a gyorsaság valójában azért kell, mert pénzügyi problémái vannak, amiket a munka elvégzése utáni jutalomból remél megoldani. Poisson értett a szóból és egy zsíros összeggel megkente a korrupt minisztert, hogy övé legyen az elsőbbség. És így is lett. Poisson nyert és kifizetett egy hatalmas összeget az Eiffel toronyért. Lustig pedig egy órával később már a bécsi vonaton ült egy pénzzel teli táskát szorongatva.

Hogy mi történt ez után? Semmi! Poisson ugyanis annyira szégyellte, hogy átverték, hogy nem jelentette fel Lustigot.

(fotók:wikipedia.org)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése