2020. január 23., csütörtök

Tahi Tóth László - végig kitartott a Vígszínház mellett


Alig tudjuk elhinni, de már 4 éve nincs közöttünk. Élete volt a színház és az, hogy mi nézők, jól érezzük magunkat. Felejthetetlen alakját, alakításait, játékait megőrzi az új generációk számára is az a számtalan felvétel, amely róla készült.



Színház az élet
Bár a Képző és Iparművészeti Középiskolába járt, egyértelmű volt számára, hogy a Színművészeti Főiskolára jelentkezik. A legendás Várkonyi Zoltán féle osztályban végzett 1966-ban. Az út innen egyenesen a Vígszínházba vezetett. Nem is vezethetett máshová, hiszen már a gyakorló éveit is ott töltötte (1964-től). Mint kiderült, ez egy örök szerelem volt, hiszen haláláig a Vígszínházban játszott.
Egy előadás közben lett rosszul 2017. elején, és a kórházba kerülését követően azonnal életmentő agyműtétet végeztek rajta az orvosok. Hihetetlen akaraterejének köszönhetően 2017 októberében már újra színpadon volt. Sajnos a halált, nem tudta „átverni” és pár hónappal később 2018. február 22-én 74 éves korában elhunyt.


















Élete során több, mint 40 filmben játszott, több tucatnyi karaktert formált meg a színpadon és az ország egyik legfoglalkoztatottabb szinkronszínésze volt. GEG címen írt könyve a rá oly jellemző fergeteges humorral tárta elénk – ahogy ő fogalmazott – a „Színpadi szökellések és kéziugrások tárát”
Munkásságát a legmagasabb elismerésekkel díjazták, így Kossuth-, és Jászai Mari díjas Kiváló művész volt.












A család
Nagycsaládba született – hat testvére volt-, amely mindig is fontos volt számára. Elsőházassága nem sikerült, így Schmidt Bea manökennel külön úton folytatták életüket. Második felesége Kárászy Szilvia zongoraművész, akivel haláláig együtt éltek.

















(fotók: wikipedia, szinhaz.hu, hirado.hu, nlc.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése