2020. január 17., péntek

Futballistának készült, a fodrászok királya lett


Ki ne hallotta volna Vidal Sassoon nevét? Igaz, a legtöbben talán a reklámra asszociálva nem gondolták volna, hogy egy élő személyről van szó. Pedig Vidal Sassoon nagyon is élő személy volt.
Londonban született, de az Egyesült Államokban teljesedett ki igazán. És az iskolát otthagyva, mindössze tizennégy éves volt, amikor édesanyja tanácsára a „szakmát” fodrász segédként elkezdte. Igazából nem azért, mert bármilyen késztetést is érzett erre, hiszen a terve az volt, hogy profi focista lesz. Nos, focista nem lett, viszont megszerette a szakmáját. 

Ennek ellenére egészen 26 éves koráig mondhatni élte az átlagos fodrászok életét. Ekkor azonban megnyitotta első saját szalonját.

És ez már a tündérmese második része. Innentől kezdve kinyílt előtte a világ.



A siker
A hatvanas években aztán megszállta az ihlet, és elkezdte az általa kitalált stílust – egyszerűség, elegancia, precizitás, kreativitás és egyediség -, amellyel aztán az egész világot meghódította.
Igazából nem pusztán fodrász volt, hanem annál sokkal több. Az 1970-es évek elején Los Angelesbe költözött, szalont nyitott és elindult a világhír felé. Az első szalont követte a második, a harmadik és nemsokára már egy egész hálózat tulajdonosa volt.



Ettől kezdve már inkább üzletember volt, mintsem „egyszerű” fodrász. Bár a kor meghatározó ikonjainak – többek között Mia Farrow, Goldie Hawn, Cameron Diaz, Natassja Kinsky és Helen Mirrer – készítette saját kezűleg a frizuráját.



















Munkája elismeréseként II. Erzsébet királynő az V. György király által alapított lovagrend, a The Most Excellent Order of the British Empire, CBE (azaz commander, tehát parancsnok) címet adományozta neki, ami nem jelentette a lovaggá válást, de a megtisztelő „Sir” előtag használatára jogosította fel.



A hölgyek nevében köszönjük Sir Vidal!

(fotók: wikipedia.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése