2022. augusztus 15., hétfő

Whitney Houston – egy csodálatos hang tragédiája

 Augusztus 9-én lett volna Whitney Houston születésnapja. Sajnos, már 10 éve nincs közöttünk. Az USA-ban, közelebbről Newrak városában született. Ám a kis Whitney még csak 4 éves volt, amikor a városban kitört zavargások miatt a családja East Orange-ba költözött. A kislány itt is cseperedett fel, és később énekelt a templomi gyülekezete kórusában, ahol többnyire gospelt szólaltattak meg.

Annyi bizonyos, hogy az alma nem esett messze a fájától, hiszen az édesanyja, Cissy Houston grammy díjas soul- és gospel éneksnő, a nagynénje Mary Jones énekesnő, a keresztanyja pedig  Aretha Franklin tizenhatszoros Grammy-díjas énekesnő volt.






Természetes volt hát, hogy az iskolai évek után először édesanyja műsorában vokálozott a  bátyjával együtt, majd a saját lábára állt. Még csak 21 éves volt 1984-ben, amikor a Teddy Pendregass-al énekelt duettje, a Hold Me a slágerlista TOP5 közé került.

Nem volt hát váratlan, hogy egy évvel később, 1985-ben már megjelent első albuma is, mily meglepő, Whitney Houston címmel. A lemez több száma is nagy sikert hozott. A  You Give Good Love a Billboard HOT 100-as litán a 3. helyre ért fel, míg a Saving All My Love for You című dala listavezető lett az USA-ban és az Egyesült Királyságban is. Ez volt az a kezdet, amellyel egy csodálatos hang elindult a világhír felé.



Sikeres pálya zűrös magánélet

Bár Whitney úgymond egy templomi kórusban kezdte énekesi karrierjét, az élete korántsem ehhez a világhoz kötötte. Különösen azt követően, hogy 1989-ben megismerkedett Bobby Brownal és feleségül ment hozzá. Hogy mit látott a férfiban, talán senki sem tudja. Mert bár Bobby Brown maga is sikeres előadó volt (énekes, rapper, dalszerző, színész), az élete igazán zűrös volt. Többször is letartóztatták, és nyílt titok volt a kábítószerhez való viszonya is. A barátai nem véletlenül féltették Whitneyt a férfitól. Ennek ellenére három év együtt járás után 1992-ben Whitney feleségül ment Bobby Brownhoz, ami ma már tudjuk, hogy megpecsételte a sorsát.



Innentől kezdve Whitney Houston elindult egy olyan úton, amely csak a katasztrófa felé vitte. Hiába volt a csodálatos hangja, hiába voltak a sikerek, viharos házasságban élt a férjével. Az első vetélése után 1993-ban megszületett a lánya, Bobbi Kristina Houston Brown. Egy kisgyermeknek nyugalomra és békére van szüksége, de ezt Whitney és a férje nem tudták biztosítani a kis Kristina számára. Viszonyukban sok minden volt, a kábítószertől, az ittas vezetésen és a szexuális erőszakon át a családon belüli erőszakig minden, ami rájuk irányította a média figyelmét. Whitney ennek ellenére szeretett volna még egy gyermeket vállalni. Nagyon szerette a gyerekeket, amit azzal is kimutatott, hogy élete során nagyon sok adományt juttatott el szegény, rászoruló gyermekeknek. Az életvitele azonban egy újabb vetélést okozott a számára.



Azonban Whitney gyerekek iránti szeretetét ez sem befolyásolta, és egy kisfiút – Nicket – fogadtak örökbe. És az anyai szeretet igazi megnyilvánulása volt, hogy az énekesnő nem engedte fogadott fiát abba a világba, amelyben ő élte a mindennapjait. Hogy mennyire a saját fiának tekintette Nicket, azt a végrendelete tükrözi a legjobban, mert a pénzét megosztotta a két gyermeke között.

Ennek ellenére a családi balhék nem maradtak abba. Mi több, 2003-ban a férje meg is ütötte az énekesnőt, amiért le is tartóztatták. Whitney pedig a drog, az alkohol és a családon belüli erőszak miatt bevonult egy rehabilitációs intézetbe és 2007-ben elvált a férjétől. De Bobby Brown nem hagyta annyiben a dolgot, és a válást a bíróságon támadta meg, de a bíróság az énekesnőnek adott igazat, és a gyerekek felügyeleti jogát is neki ítélte oda.



Gyógyszerek és halál

Annak ellenére, hogy elvált a rá rossz hatással lévő férjétől, az életvitele nem sokban változott. Bár a balhék elmaradtak, a drog, a gyógyszerek és az alkohol a rehabilitáció ellenére újra meg újra visszatértek az életébe.

Sajnos 5 évvel a válása után a halálát is ez okozta. 2012. február 12-én Los Angelesben a Beverly Hilton Hotel 434-es szobájában az asszisztense eszméletlenül talált rá a fürdőkádban. Azonnal mentőt hívott, és a mentők sokáig küzdöttek az életéért, de nem tudták újraéleszteni Whitney Houstont, és 15 óra 55 perckor rögzítették a halál beálltát. Halálát a neki felírt gyógyszerekre elfogyasztott jelentős mennyiségű alkohol okozta. A rendőrök a szobájában nem találtak drogra utaló nyomokat.

Búcsúztatását 2012. február 18-án tartották a New Hope Baptista Templomban. A szertartáson olyan sztárok vettek részt, mint Kevin Costner, akivel a Több, mint testőr című filmben játszott együtt, Alicia Keys, Oprah Winfrey és Diane Sawyer. A temetését másnap, szűk családi körben tartották. Halálával egy csodálatos hang távozott a földi világból.

A család balszerencséje azonban sajnos tovább tartott, mert három évvel később a lányát, Bobbi Kristinát is egy fürdőkádban találták meg eszméletlenül, és több hónapi kóma után sajnos ő is elhunyt.




Whitney Houston – a legek pályafutása

Viszonylag rövid pályafutása során 13 albumot adott ki és 5 filmben szerepelt. Pályafutása során ő volt a legtöbbet díjazott előadóművész, amivel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Hogy miért? Mert pályája során 26-szor jelölték Grammy díjara, amiből 6-szor nyerni is tudott. Emellett kapott két Emmy díjat, 38 Billboard Music Awards-, és 22 American Music Awards-t is. Összességében egészen pontosan 415 díjat nyert el. Ami azonban talán méginkább kifejezi fantasztikus hangját és tehetségét, az az, hogy albumai több mint 200 millió példányban keltek el világszerte!

(fotók: wikipedia, whitneyhoustone, irishtimes, amazon, alpes-holyday, usmagazine, people, ncnewsonline, vouge, numero, alamy, deezer, newsweek, life, independent)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése